Základy stolovania: Pivo, mobil ani lakte na stôl nepatrí

30. 4. 2018

Už ste si zaobstarali kuchyňu, prípadne jedáleň, vašich snov a nezostáva, než zasadnúť ku slávnostnej večeri? Výborne! V takom prípade sa hodí poznať zásady správneho stolovania. Stačí, keď sa pohodlne usadíte a začítate sa do nášho článku!

Základy stolovania

Pravidiel stolovanie je naozaj nepreberné množstvo a dokonca sa líši udalosť od udalosti. Príde na to, s akou spoločnosťou sa stretávate, v akom priestore atď. Inak sa samozrejme budete správať doma než v špičkovej reštaurácii za prítomnosti ministerského predsedu. Ničoho sa ale neľakajte, ukážeme si úplné minimum etikety stolovania, ktoré zvládne naozaj každý.

Základy stolovania

1.) Pred jedlom

  • K stolu chodíme vždy čistí a upravení. Dámy s dlhými vlasmi by si ich mali upraviť tak, aby zvyšok osadenstva nemusel pozorovať, ako si ich dlhé kadere užívajú kúpeľ v polievke.
  • Hostiteľ by si mal pre každý chod vyčleniť samostatnú sadu tanierov.
  • Muži nikdy nesmie sedieť, ak aspoň jedna z dám stojí. V ideálnom prípade pomôžu dámu usadiť - ponúknu stoličku.

Prestretý stôl na večeru

2.) Pri jedle

  • Bude vám chutiť dozaista lepšie, ak si pred jedlom poprajete dobrú chuť.
  • K jedlu by sa nemal podávať tvrdý alkohol a pivo.
  • Ak si chceme priťuknúť, urobíme tak len vínom alebo sektom, pričom sa pozeráme ostatným do očí a pohár držíme za stopku.
  • Nie je slušné počas jedla od stola odchádzať.
  • Začíname jesť až vtedy, keď dostane každý svoju porciu.
  • Ak máme k dispozícii obrúsok, čo by sme mali mať, rozložíme si ho do lona, ​​aby zachytil prípadné odpadnuté zvyšky. Ak nám niečo spadne na zem, NIKDY sa pre to neohýnajú a už vôbec nelezieme po kolenách pod stolom a nelovíte to ako mačka myš.
  • Ak máme k dispozícii viac sad príborov, odoberáme je vždy zvonku. Musíme sa teda spoľahnúť na to, že je hostiteľ správne zoradil a jedlo bude servírovať v zodpovedajúcom poradí.
  • Správne držanie príboru - lyžicu alebo lyžičku odkladáme vždy na tanierik. Vidličku aj nôž držíme tak, aby vykukovala asi tretina príboru. Vidličku zapichujeme hrotmi nadol a vypuklou stranou nahor.

Správne držanie príboru

  • Lakte nemajú na stole čo robiť.
  • Narovnajte chrbát, chrbát bude rád. A bude na vás oveľa krajší pohľad.
  • Jeme v pokoji, nehltáme a vždy sa vyvarujeme všetkým zvukom, ako je napr. mľaskanie.
  • Mierna a nenásilná konverzácie je pri stole však nevyhnutná. NIKDY ale nehovoríme s plnými ústami.
  • Mobilný telefón je síce mobilný, ale to všetci vedia, preto je na to nemusíte upozorňovať jeho prítomnosťou na stole.
  • Použitie špáradlá samo o sebe nestačí na dodržanie etikety. Je vhodné odísť si jedlo vyšpárať na toaletu.
  • Ak jeme polievku, nenakláňame tanier, lyžicu vkladáme do úst špičkou napred a hlavne ju nefúkame. Nechceme predsa poprskať celé osadenstvo.
  • Ak je jedným z chodov ryba, asi sa nevyhnete kostiam. Tie odkladáme na okraj taniera.
  • Pečivo neokusujeme, ale lámeme na malé kúsky a pozvoľna vkladáme do úst.
  • Ak chceme prerušiť jedlo, ale neskončiť definitívne, oprieme roztvorený príbor špičkami o okraje taniera naproti sebe. Ak chceme neverbálne požiadať o nášup, príbor prekrížime. Ak sme už dojedli, porovnáme príbor vedľa seba tak, aby vyčnieval na pravú stranu.
  • Hostiteľ sa stará, aby každá prázdna nádoba na stole (napr. prázdna misa) bola v najkratšom možnom čase zo stola odstránená.

3.) Po jedle

  • Prvá vstáva hlavná osoba, ktorá je aj ako prvá obslúžená. Až potom sa dvíhajú aj ostatní, pričom páni pomôžu dámam.
  • Nie je od veci kuchárovi jeho dielo pochváliť.

Tak zlomte väz a dobrú chuť!


Diskusia


Novinka ešte nebola komentovaná, buďte prvý.


Pridať reakciu

Vaše meno*
 
Váš e-mail*
   
Zasielať príspevky na tento e-mail
Text komentára*
 
Ochrana proti spamu vložte 3 znaky z obrázka*:
image  
* povinné položky

*  




presmerovat_automaticky