Drevené podlahy

Človek pozná drevo už od pradávna a využíva ho mimo iné aj k výrobe podláh. Necháva tak vyniknúť prirodzenú krásu dreva napriek rôznym módnym trendom a vypovedá o osobnosti užívateľa. Drevené podlahy sú prírodný produkt, sú ekologicky šetrné. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o prírodný  zdroj, drevo je obnoviteľné a recyklovateľné. Stále väčší počet zákazníkov si vyberá drevenú podlahu  pre kľud a harmóniu v domove. Je to najprirodzenejší a najvhodnejší typ podlahovej krytiny. A keďže drevo nezhromažďuje prach a iné alergény je perfektnou voľbou pre zdravý domov. Drevené podlahy už toho majú veľa za sebou. Dnes existuje viac štýlov, farieb a druhov drevených podláh, ktoré sú dostupnejšie než kedykoľvek predtým.

Či už hľadáte tradičný Dub, rustikálnu Borovicu, exotické Marbau alebo módny Bambus, ste na dobrom mieste pre vašu voľbu drevenej podlahy. Drevené podlahy sú dnes veľmi konkurenčne schopné ceny a predstavujú vynikajúcu hodnotu v porovnaní s inými podlahovými materiálmi. Drevené podlahy nikdy nebudú musieť

Nič iné ako podlaha, by mala zhromažďovať najväčšiu hustotu farby a vzoru v miestnosti. Podlaha by mala udávať tón miestnosti, doplnená textíliami, nábytkom. Tmavšie farby majú tendenciu vykazovať rýchlejší opotrebenia, naopak prírodnej farby dreva dubového a javorového túto tendenciu nemajú. Tmavšie farby zmenšujú opticky veľkosť miestností. Svetlejšie, alebo prírodné farby (dub, buk, javor) dávajú miestnosti vzdušný pocit otvorenosti, a opticky miestnosť zväčšujú. Drevo je živý prírodný materiál, a tak by sme ho tiež mali brať. Tak ako človek potrebuje určité klíma na život a prácu, tak aj drevo má svoje požiadavky. Tak ako ľudia nie sú dokonalí, tak aj drevo má svoje muchy. Ak chceme byť s drevenou podlahou spokojní a sami chceme byť fit, musíme udržiavať určitú klímu vzduchu. Každý má rád v zimnom období teplo domova, ale málokto si s teplotou stráži aj vlhkosť vzduchu. Presušený vzduch znamená u ľudí omnoho väčšiu náchylnosť k vírusovým ochoreniam (vysušuje sa sliznica v hrtana). U dreva znamená vysušený vzduch škáry a ďalšie deformácie. Pre kontrolu danej vlhkosti prostredia sa využívajú vlhkomery a pre zvlhčenie priestoru sú potrebné zvlhčovače vzduchu.

 

Drevená podlaha do každej miestnosti?

Ktoré drevené podlahy sa najlepšie hodia do rôznych miestností v dome? Na túto otázku neexistuje jasná odpoveď, pretože naše spôsoby života a okruhy ľudí, s ktorými prichádzame do kontaktu, sa značne líšia. Vo vzťahu ku svojim domovu máme rôzne preferencie. V niektorých domácnostiach sú podlahy pokryté rohožami a kobercami, takže podlahy nie sú tak náchylné k opotrebovaniu. V iných domácnostiach nie sú vôbec žiadne koberce. Niektorí ľudia chodia naboso, zatiaľ čo iní nosia topánky. Rodiny s deťmi majú iné požiadavky ako jednočlenné domácnosti.

Dôležitou otázkou je, čo od svojej novej drevenej podlahy očakávate? Pravdepodobne zvažujete mnoho aspektov, ale v zásade ide určite o dosiahnutie pocitu originality. Drevené podlahy sú dnes úplne bežné v mnohých miestnostiach. Ešte dôležitejšie je vedieť, že medzi drevenými podlahami existujú rozdiely. Drevené podlahy majú rôzne možnosti a vlastnosti, ktoré zodpovedajú požiadavkám rôznych druhov miestností.

 

Jakou podlahu do obývacího pokoje ?

Akú drevenú podlahu do obývacej izby ?
 

V obývacejizbe hrá dôležitú úlohu dizajn, ale pretože ide o miestnosť, kde je veľmi rušno, je dôležitá tiež funkcia. Často sa tu schádza rodina na oslavy a víkendy. Práve v obývacej izbe máte najväčšiu príležitosť dodať svojmu domovu osobitýnádych. V obývacej izbe sa môžete riadiť vlastnosťami ako je akustika, estetická hodnota a možnosť použiť podlahové vykurovanie.

 

Jakou podlahu do kuchyně?


Akú drevenú podlahu do kuchyne ?
 

Prístup k dreveným podlahám s kuchyni sa mení a tieto podlahy sa v kuchyniach používajú čoraz častejšie. V kuchyni je najväčší prevádzku, pretože práve tu sa všetko odohráva. Kuchyňa poskytujúca skvelé pohody sa stáva motorom pre všetkých zúčastnených. Samozrejme, že v kuchyni môžete položiť drevenú podlahu. Ovšem kuchyňa je vystavená trochu väčšej záťaži ako obývacia izba alebo spálne, preto by ste mali vybrať podlahu, ktorá znesie trochu viac a ľahko sa udržiava čistá. Podlaha ošetrená lesklým povrchom sa udržuje v čistote ľahšie ako podlaha s matným alebo brúseným povrchom a skosenými hranami. Vhodné dreviny sú z tvrdého dreva - dub, jaseň, orech, merbau doussie, jatoba a podobne.
 

Jakou podlahu do ložnice?


Akú drevenú podlahu do spálne ?

Len sipredstavte - prebudíte sa a postavíte na teplú a príjemnú drevenú podlahu. Krásny pocit a dobrý začiatok dňa. Spálňa je miesto pokoja a ticha. Je to miestnosť pre odpočinok a dobrý spánok. Miestnosť kde si užívate a súčasne naberáte sily. Vďaka svojej hrejivé povahe prináša pravá drevená podlaha pocit pohody. Podlaha sa málo opotrebováva a pri jej výbere máte úplnú voľnosť na to, aby vám maximálne vyhovovala. Nie je nič lepšie ako tichá drevená podlaha prilepené k podkladu v spálni.

 

Jakou podlahu do předsíně ?


Akú drevenú podlahu do predsiene ?
 

Vchod apredsieň je to prvé, s čím sa u vás návštevy stretnú. Chcete samozrejme urobiť dobrý dojem už na prvý pohľad. Drevená podlaha v predsieni vám dáva šancu dosiahnuť dojmu, ktorý vašu hostia nezabudnú. Len sa vyhnite mäkkým drevinám ako je breza alebo čerešňa. Mäkké drevo je však ideálny pre dyhované podlahy, ktoré sú vďaka odolné strednej vrstve z HDF najtvrdšími podlahami bez ohľadu na to, z akého druhu dreva je vyrobená dyha. Vďaka tomu sa dyhované podlahy výborne hodí do predsiene a vstupných priestorov. Ale predsieň nemôže slúžiť len na to, aby upútala hostí. Musí tiež vydržať drobný štrk, prach a nečistoty, ktoré sa do nej každý deň dostávajú. Preto by ste zhruba prvý meter mali chrániť rohožkou alebo použiť tvrdú a vode odolnú podlahu.
 

Jakou podlahu do dětského pokoje ? 


Akú drevenú podlahu do detskej izby ? 

Miestnosť na hranie a domáce úlohy. Miestnosť pre návštevy kamarátov. Miestnosť pre hudbu alebo hry na počítači. Skrátka miestnosť plná života a energie. Čo by mohlo byť v detskej izbe lepšie ako pravá drevená podlaha? Drevená podlaha ktorá je teplá a príjemne sa na nej sedí a hrá a ktorá súčasne vydrží tvrdé údery hračiek a ďalších vecí. Alebo drevená podlaha s podkladovým materiálom tlmiacim hluk, ktorý býva v rodinách s deťmi niekedy až príliš veľký. A čo je nemenej dôležité, drevená podlaha ktorá sa ľahko udržiava čistá, ľahko sa pokladá a vymieňa.

 

Jakou podlahu do pracovny ?


Akú drevenú podlahu do pracovne ?
 

Stále viacz nás má slobodu a možnosť pracovať z domu. Pri zariaďovaní domácej pracovne nie je ľahké skombinovať funkčnosť a uspokojivý vzhľad. Pracovňa musí byť neoddeliteľnou súčasťou domácnosti a súčasne motivovať k práci. Existuje viac dôvodov, prečo si do domácej pracovne zvoliť drevenú podlahu, ako len estetické. Tieto podlahy sa ľahko udržiavajú aj s ohľadom na káble a prípojky pre technické vybavenie. Odporúčame použiť ochranu podlahy proti ryhám od koliesok stoličiek.
 

Existujú rôzne spôsoby, ako triediť drevené podlahy.

1. Drevina (napr. dub alebo javor, domáce alebo dovoz)
2. Forma materiálu (napr. masívne, vrstvené)
3. Vykonanie (napr. dosky, parkety)
4. Metódy inštalácie (lepenie, pribitie, plávajúce)

 

Dreviny

Dnešnédrevené podlahy sa vyrábajú z viac ako 50 druhov drevín, a to ako z domácich tak dovozových, zahŕňajúce spektrum farebných variantov, tvrdosti, a ceny podľa dostupnosti dreviny. Bez ohľadu na vzhľad, ktorého chcete u svojej podlahy dosiahnuť, existuje celá škála druhov drevín, ktoré uspokoja vaše potreby, od bežných ako je napríklad Dub, Buk, Orech a Čerešňa, cez dreviny ktoré už nie sú v našich krajoch vzácnosťou ako napríklad Merbau, Jatoba , Taek a Doussie, až po naozaj exotické dreviny ako napríklad Ziricote, Purpleheart, Jarrah a africký padauk.

 

Rozpínanie a zmršťovanie dreva

Drevo je hydroskopický materiál, čo znamená, že prijíma aj odovzdáva vlhkosť z okolitého prostredia v závislosti na izbovej teplote (optimálnej vlhkosti) v danom objekte. Každý má rád v zimnom období teplo domova, ale málokto si s teplotou stráži aj vlhkosť vzduchu. Vďaka týmto vlastnostiam sa podlahy prispôsobí okolitému klímy. Pri väčších zmenách vlhkosti sa objem dreva mení, čím môžu vplyvom zosychanie a deformácie vznikať škáry. Hovorí sa, že drevo pracuje. V prípade relatívnej vlhkosti vzduchu vyššia ako 65%, zvlášť potom v letných mesiacoch a relatívnou vlhkosťou vzduchu nižšou ako 40% v priebehu vykurovacej sezóny sa môžu objaviť viditeľné zmeny rozmerov. Rozpínanie a zmršťovanie dreva na šírku (tangenciálnym) na výšku (radiálne) a na dĺžku (axiálne alebo v smere vlákniny) majú veľmi odlišné proporcie.

Najväčšie rozmerové zmeny, až 10% sa odohrávajú na šírku (tangenciálnym).

Rozpínání a zmršťování dřevin
Součinitel smršťování dřevin
 

Príklad:
Buk parketa 80 mm široká, súčiniteľ zmršťovania 0,31%
Vlhkosť dreva je 11% v lete a 8% v zime
Vlhkostný rozdiel dreva je teda 3% (11-8)
0,31% z 80 mm šírky = 0,248 mm
Celkový úbytok letného obdobia proti zimnému je = 0,248 mm * 3% = 0,744 mm

Priemerná ročná relatívna vlhkosť vzduchu sa pohybuje v našich priestoroch v rozmedzí od 30% (kúrenie) a 70% (v lete) s ročným priemerom 50%. Vlhkosť parkiet sa mení v rozmedzí 6 až 13% a ukazuje, že napríklad pri masívnych vlysoch v závislosti na drevine na šírku, môže viesť k zmene 0,5 - 1 mm. V praxi sa stretávame s nízkymi zmenami šírky parkiet, lebo tesne položené parkety reagujú na zmeny oneskorene.

 

Forma materiálu drevených podláh

 


Masívne podlahy
Všetky drevené podlahy, bez ohľadu na šírku a dĺžku, ktoré sú z jedného kusu dreva sú považované za masívne podlahy. Tieto podlahy sa prevažne dodávajú bez povrchovej úpravy. Hlavným problémom podláh z masívneho dreva je ich náchylnosť k expanzii a kontrakcie v dôsledku zmien vlhkosti vzduchu v domácnostiach. Väčšina masívnych podláh používa spoj pero - drážka, nájdeme však aj výrobcov, ktorí ponúkajú masívne podlahy so zámkovým spojom. Intarzie a priemyselné mozaiky zámky nepoužívajú.

Viacvrstvové podlahy
Dvojvrstvové a trojvrstvové podlahy sú najrozšírenejším typom viacvrstvových podláh, môžeme sa stretnúť, tiež s podlahami viacvrstvovými DuoPlank Multiplex, vynikajúcimi predovšetkým stabilitou, pozostávajúci z vrstiev vode odolnej brezovej preglejky, lepenými a lisovanými dohromady pod vysokým tlakom. Trojvrstvové podlahy, kde základ tvorí nosná doska, v spodnej časti je umiestnená proti ťažná vrstva a v hornej časti vrstva nášľapná, je stabilnejší než masívna drevená podlaha. Stabilný v zmysle, že je menej náchylná k zrážaniu a rozšíreniu, vzhľadom ku kolísaniu teploty a vlhkosti v miestnosti. Dvojvrstvové podlahy nájdu uplatnenie predovšetkým tam, kde je potrebná nízka konštrukčná výška, alebo veľmi dobrá tepelná priepustnosť, typickým príkladom sú rekonštrukcie a podlahové kúrenie. Podlahy sú už väčšinou vybavené zámkovým spojom.
 

Prevedenie drevenej podlahy

Podlahy doskové

predstavujú najjednoduchšie prevedenie drevené podlahy. Do tejto kategórie patria tesárske podlahy zhotovené z hobľovaných alebo nehobľovaných dosiek či fošní. Sú pokladané bez konštrukčného spoja na tupý zraz na vankúše. K vankúšom je možné buď pribíjať alebo ešte lepšie skrutkovať (možno lepšie rozobrať). Doskové drevené podlahy sú predchodcom drevených podlahoviek a sú zhotovované z mäkkých druhov dreva, ako je smrek, smrekovec, borovica. Doskové podlahy sú vyrábané bez povrchovej úpravy, tú aplikujeme až na položenú hotovú podlahu. Tmelenie škár drevených parkiet sa nevykonáva. Pri lakovaní takejto podlahy je nutné dať pozor na to, aby lak nezatekal medzi jednotlivé dosky a nedošlo k ich zlepeniu.
 

Parkety

sú zhotovenézo štvorstranne opracovaného doskového reziva s hrúbkou väčšou ako 20 mm, šírkou 100 - 200 mm a dĺžke spravidla 450 - 220 mm. Parkety sú vyrábané s perom a drážkou a pri kladení sa zasúvajú do seba a následne pribijú skryto do vankúšov. Najbežnejším materiálom je smrek, borovica, smrekovec. Parkety sú dodávané spravidla bez povrchovej úpravy. Špeciálnou úpravou je tzv. Kefovanie. Vykonáva sa pomocou špeciálnych oceľových kief, ktorými sa povrch parkety zbaví mäkkej povrchovej vrstvy dreva. Výsledkom je vyššia tvrdosť povrchu, zaručujúce lepšiu odolnosť proti opotrebovaniu a typický rustikálny povrch. Ďalšou úpravou je vytĺkanie a patinovanie, ktoré dodá podlahe zaujímavý vzhľad opotrebované podlahy.
 

Priemyselné mozaiky

niekedytiež označované ako kantky či kantovky, sa vyrábajú z úzkych prúžkov dreva skladaných v pásoch na tupý zraz. Táto podlaha má svoje nesporné výhody, najmä pre malé rozmery jednotlivých lamiel (cca. 20 x 200 mm), drevo je potom veľmi stabilný a menej podlieha objemovým zmenám. Ďalšou nespornou výhodou je brusiteľnosť podlahy až cca. 15 mm, čím sa zvyšuje životnosť týchto podláh.
 

Parketové vlysy s perom a drážkou

ako jeden z mála typov drevených podláh je presne definovaný normou STN EN 13226. Podľa tejto normy sú parkety rozdelené do troch tried a jednej voľnej triedy, podľa výskytu charakteristických prvkov (beľ, hrče, zárasty, trhliny, sklon vláken, farebné odlišnosti atď.) norma rozlišuje dva druhy parketových vlysov.

  • Parketový vlys, ktorý má na jednej strane drážku a na druhej pero
  • Parketový vlys, ktorý má na oboch stranách drážku a používa sa cudzie pero

Vlysové podlahy boli módne predovšetkým koncom 19. a začiatkom 20. storočia a svoju popularitu si udržali až do päťdesiatych rokov. V päťdesiatych až sedemdesiatych rokoch 20. storočia sa prakticky nepokladala iná drevená podlaha než vlysová. V súčasnej dobe sa tento druh podlahy tešia znovu objavenej kráse. Vlysové parkety sú niekedy nazývané nesprávne parkety. Vlysom ​​je označovaný dielec, ktorý má po celom svojom obvode vyfrézovanú drážku a pero tzn. štvorstrannej frézovanie. V súčasnej dobe sa vlysy vyrábajú najčastejšie z dubového dreva, ale aj jaseňové, bukové, agátové, javorové, orechové. V skorších dobách sa pre položenie vlysových parkiet najčastejšie používal rybynový vzor, ​​dnes najčastejšie na stromček, anglický vzor, ​​na tehlu a nepravidelný vzor.

Lamparkety

alebo tiežeuroparkety sú bez pera a drážky a rozmeru väčšinou 10 x 60 x 300 mm. K podkladu sa celoplošne lepia na zraz. Podlaha je hojne používaná našimi západnými susedmi, najmä pre priaznivú cenu pri zachovaní vlastností a výhod charakteristických pre masívne podlahy. Lamparkety bývajú označované ako najvhodnejší druh pre celo masívnu podlahy do panelového bytu.
 

Mozaikové a kazetové podlahy

sú vyrábanév masívnom alebo viacvrstvovom prevedení, zhotovované z lamiel alebo vlysov malých rozmerov podobných ako u lamiel (hrúbka 8-10 mm, šírka 30-60 mm a dĺžka 10-300 mm) a poskladané do rôznych vzorov. Najobvyklejšími sú napríklad francúzsky parketový vzor, nepravidelný a pravidelný remeň, rybia kosť, maďarský stromček. Jednotlivé lamely sa skladajú do štvorcov o rozmere 480 x 480 mm. Tabuľa s takto usporiadanými vzory sú buď z rubovej strany nalepené na netkanej textílii, alebo na textilné mriežke alebo sieťovine tak, aby držala celá mozaika pohromade, alebo sú po lícované strane fixované krepovou páskou, ktorá sa po nalepení obrúsi. Položenie sa vykonáva celoplošným lepením s následným zbrúsením, zatmelením a povrchovou úpravou.

 

Široké dosky alebo lamely ?

 


 

Drevené plávajúcepodlahy majú rôzne dĺžky lamiel, čo umožňuje najrôznejšie designy. Podlahy z širokých dosiek majú exkluzívne upokojujúci vzhľad. Dvojlamelové prevedení vytvára veľmi príjemný vzhľad, ktorý je vhodný ako do malých tak aj väčších miestností. Väčšina vyrábaných podláh má dizajn s troma lamelami - nazývaný niekedy trojlamela alebo parketový vzor. Tieto podlahy majú živšie charakter, ktorý je vytváraný obmenami vo vzhľade lamiel.

 

Povrchové úpravy drevených podláh

Pri voľbemedzi lakovanou alebo olejovanou podlahou rozhodujete o výslednom dojme aj spôsobu údržby. Ak sa človek rozhodne pre lakované alebo naolejované trojvrstvové drevené podlahy, záleží čisto len na vlastnom vkusu.

Olejované drevené podlahy
Dnešné modernéolejované povrchy drevených podláh sú veľmi výkonnou ochranou povrchu, ktorá nepotrebuje žiadnu náročnú ochranu alebo starostlivosť. Olejový systém vytvára hotový povrch, to znamená, že nemusíte po položení vykonávať žiadne "doošetrenie" podlahy, ale môžete ju okamžite po vyčistení používať. V zásade hlavnou výhodou olejovaného povrchu je zvýraznenie charakteru drevín vďaka matnému, prirodzenému vzhľadu a čiastočné možnosti renovácie trojvrstvových drevených podláh. Môžete čiastočne opraviť poškodenia, teda len tam, kde je to potrebné. Škrabance alebo pretlačenie miesta, môžu byť opäť odstránené, prípadne prispievajú prírodné starobylosti dreva. Znečistenie alebo vyliate tekutiny ako káva alebo červené víno sa dajú rovnako ľahko vyčistiť ako u lakovaných drevených podláh.

Lakované drevené podlahy
Lakovanáúprava podláh ponúka veľmi rovnovážnu ochranu dreva pri zachovaní elegantného, jemne matného vzhľadu. Optimálna ochrana s vysokou úžitkovou hodnotou je potom dosiahnutá, keď na jednej strane je lak dostatočne tvrdý a tým zaručuje odolnosť proti oderu, na druhej strane je tiež dostatočne elastický, aby pri vysokom zaťažení nepopraskal. Lakovaná úprava je perfektne vyrovnaná a dosahuje veľmi vysokej úžitkovej hodnoty.

Ak hľadáte podlahu s atraktívnou štruktúrou, odporúčame kefovanou úpravu povrchu, ktorý zvýrazňuje textúru dreva. Stále populárnejšie sú morené podlahy. Dodávajú sa v mnohých atraktívnych farebných odtieňoch. Keď brúsite morenú podlahu a chcete obnoviť jej pôvodnú farbu, je nutné ju znova namoriť.




presmerovat_automaticky