Značenie a piktogramy podlahovín

Základné charakteristiky podlahovín sú uvádzané v piktograme (symboly FCSS) s jednotnými grafickými symbolmi podľa oficiálnej európskej technickej správy prCEN / TS 15398. Štandardizovaný systém grafických symbolov FCSS bol vytvorený pre jednoduché rozpoznanie a porozumenie pre spotrebiteľov. Podlahy musí spĺňať špecifické požiadavky, ako napríklad záťaž, trieda komfortu, trieda reakcie na oheň a pod .. Minimálne požiadavky sú závislé na prostredí použitia a líšia sa pre domáce, komerčné a priemyselné využitie. Registračné číslo PRODIS označuje, že výrobok je registrovaný v systéme Prodis a spĺňa všetky jeho požiadavky. To umožňuje identifikáciu výrobku a uľahčuje kontrolu.

 

 

Triedy záťaže podláh

Třídy zátěže koberců

 

Triedy komfortu kobercov

Každá z tried komfortu koberca sa líši poskytujúcim komfortom podlahoviny. Jednotlivé triedy sú vyjadrené nasledujúcimi symbolmi. Pre jednoduché porozumenie je použitý systém koruniek, keď jedna korunka poskytuje najmenej komfortu a päť koruniek poskytuje najlepší komfort Prestige.

  • LC1 - jednoduchá základná
  • LC2 - dobrá
  • LC3 - veľmi dobrá
  • LC4 - luxusná
  • LC5 - prestige

Okrem týchto základných požiadaviek, koberce sú schopné splniť veľký počet dodatočných požiadaviek, aby mohli byť inštalované a používané v rôznom prostredí. Každá z týchto ďalších funkcií je zviditeľnená jednotlivo symbolom.

 

 

Použitie stoličky na kolieskách

Ak sú použité kolieskové stoličky, je koberec extrémne namáhaný. Iba koberce, ktoré spĺňajú požiadavky na použitie kolieskových stoličiek, môžu použiť symbol.

Příležitostné použití kolečkové židleStálé použití kolečkové židle

Použitie koberca na schodisku

Ak sú použité koberce na schodoch, časti koberca na okraji schodu sú extrémne namáhané. Symbol znamená, či koberec na schodoch môže byť používaný nepretržite alebo len občas.

Příležitostné použití koberce na schodištiVhodné pro stálé použití na schodišti

Použitie na podlahové vykurovanie

Ak je koberec inštalovaný na podlahového vykurovania, tepelný odpor musí byť menší ako 0,17 m²K / W. Symbol znamená, že podlaha môže byť inštalovaná v kombinácii s podlahovým kúrením.

Vhodné do prostor s podlahovým vytápěním

Použitie koberca vo vlhkom prostredí

Ak koberce, ktoré majú byť použité v prípadoch, keď hrozí vlhkosť, musí byť trojrozmerne stabilné a odolné proti plesni. Všeobecne to znamená, že koberce, ktoré obsahujú prírodné vlákna nebudú spĺňať príslušné požiadavky. Symbol znamená, že koberec je odolný voči vlhkosti.

Požiadavka na bezpečnosť - protišmykovosť

Podľa normy EN 14041, podlahové krytiny musia spĺňať určité požiadavky na bezpečnosť. Jedným z nich je protišmykovosť. Ak je podlahová krytina označená ako protišmyková, musí mať dynamický koeficient trenia> 0,30. V tomto prípade, sa používa symbol DS. Vo všetkých ostatných prípadoch, symbol NPD.

Antistatické vlastnosti podlahovin

Tento symbol znamená, že podlahovina "anti-statické vlastnosti". Tzn. schopnosť kobercov odvádzať elektrostatický náboj skôr, než sa dostane na hranicu ľudskej citlivosti.

Elektrický odpor u podlahovin

Často, najmä v profesionálnom prostredí s vyššími požiadavkami na schopnosť odvádzať statický náboj podlahovín, musí byť obzvlášť v miestnostiach s elektronickými prístrojmi. V týchto prípadoch označujú symboly, či podlaha je "statický disipatívne" alebo "vodivá".

  • Staticky disipatívne (predtým antistatická) je podlahovina, kde je vyžadované antistatické prevedenie podlahy a zvýšenie ochrany elektronických súčiastok a prístrojov pred poškodením elektrickým výbojom. Používajú sa v prípadoch, keď je požiadavka na zvodový odpor podlahy Rv ≤ 109Ω
    (tzn. do 1 000 000 000 Ω).
  • Vodivé podlahoviny sa používajú v miestach so špeciálnou požiadavkou na zabezpečenie odvodu elektrostatického náboja (nemocnice, pracoviská s výpočtovou technikou, miesta so zvýšeným nebezpečenstvom výbuchu, elektrické rozvodne a pod.). Používajú sa v prípadoch, keď je požiadavka na zvodový odpor podlahy Rv ≤ 106Ω.

Odolnosť proti rozstrapkaniu

Symbol s nožnicami naznačuje, odrezané okraje ani švy sa u podlahoviny nestrapkajú.

Útlum hluku u podláh

Všetky textilné podlahové krytiny vykazujú vynikajúcu zlepšenie proti kročajovému hluku. Symbol útlmu (zlepšenie) krokového hluku, ktorý vzniká pri chôdzi podľa EN ISO 140-6. Symbol útlmu akustického hluku u podlahovín znamená, že vlastnosť pohlcovať okolitý hluk v miestnosti podľa EN ISO 354.

Rozmerová stálosť podlahovin

Schopnosť podlahoviny udržať svoju pôvodnú veľkosť a tvar, odolnosť voči rozmerovým odchýlkam vzhľadom k účinkom vody a tepelným podmienkam. Sekundárny podklad zvyšuje rozmerovú stabilitu koberec.

Farebná stálosť podlahovin

Tento symbol znázorňuje, že podlahovna spĺňa základné požiadavky na stálofarebnosť (> = 5, pre pastelové odtiene> = 4), v súlade s EN ISO 105-B02. Podlahovina si zachová svoju pôvodnú farebnosť aj napriek vplyvu slnečného svetla.

Reakcie na oheň - podlahy

  • Požiarnej triedy D, C a B sú rozdelené do tried S1 a S2. Hustota dymu v prípade s1 je nižšia ako v prípade s2, to znamená, že výrobok má celkovo lepší výkon v rámci rovnakej požiarnej triedy.
     
  • Všeobecne platí, že pre súkromné použitie je dostačujúca trieda Efl. Požiarnej triedy Bfl a Cfl sú používané len vo smlouvních oblastiach.
     
  • Ak výrobca nemôže poskytnúť žiadnu informáciu o požiarnej odolnosti svojho produktu, má na etikete výrobku s ikonou ffl.

  1. Trieda Efl - produkty schopné odolávať malému plameňu. Všetky nasledujúce triedy musia spĺňať kritérium pre triedu Efl.
     
  2. Trieda Dfl - výrobky vyhovujúce kritériám pre triedu Efl a okrem toho schopné odolávať po určitú dobu pôsobenia tepelného toku. Kritický tepelný tok ≥ 3 kW/m2
     
  3. Trieda Cfl - ako trieda Dfl ale vyhovujúce prísnejším požiadavkám. Kritický tepelný tok ≥ 4,5 kW/m2
     
  4. Trieda Bfl - ako trieda Cfl ale vyhovujúce prísnejším požiadavkám. Kritický tepelný tok ≥ 8 kW/m2
     
  5. Trieda A2fl - vyhovuje, ak sa týka tepelného toku, rovnakým požiadavkám ako pre triedu Bfl. Okrem toho nebudú tieto výrobky za podmienok plne rozvinutého požiaru významne prispievať ku kalorickému zaťaženie ani ďalšiemu rastu požiaru.
     
  6. Trieda A1fl - výrobky nebudú prispievať k požiaru v žiadnom jeho štádiu, vrátane plne rozvinutého požiaru. Z tohto dôvodu sú automaticky považované za vyhovujúce všetkým požiadavkám pre všetky nižšie triedy.

Doplnková klasifikacia s1, s2 pre tvorbu dymu:

  • s1 - dym≤ 750 % × minuty
  • s2 - výrobky, pre ktoré nie sú stanovené žiadne požiadavky na správanie alebo nespĺňajú kritérium pre zatriedenie do s1.



presmerovat_automaticky