Druhy kobercov a ich triedenie

Koberce rozdeľujeme podľa:

Materiálu vlákna:

Prírodné- hodváb, vlna, bavlna, sisal, kokos, morská tráva
Syntetické - polyamid (PA), polypropylén (PP), polyester (PES), akryl (PAN) triexta (PTT)

Techniky výroby

Tkanie - Axminster, Wilton
Všívanie - slučkové, strihané

Druhu podkladu

AB Action Back- syntetická juta v mriežke
Filc - výborná tepelná a zvuková izolácia
Latex - náter latexom, lacná technológia bez výrazných vlastností

Obchodné triedenie

Bytové
Záťažové
Kobercové štvorce
Kusové koberce
Čistiace zóny
Umelé trávniky
Vonkajšie koberce


 

Triedy záťaže u kobercov

Symboly používané na označenie triedy záťaže sú založené na sérii testov, ktoré určujú, ako intenzívne môže byť koberec použitý. Triedy záťaže od ľahkého použitia až po veľmi intenzívne používanie. Rozsah použitia kobercov podľa tried zaťaženia, je indikovaný pomocou týchto symbolov:

 

  Ľahké rezidenčné použitie
Vhodné pre spálne a izby pre hostí.
     
 
Normálne obytné použitie
Vhodné pre použitie v obývacej izby, kuchyne, obývacie izby, detské izby.
     
 
Normálne až ťažké domáce použitie
Vhodné pre intenzívne použitie v obytných miestnostiach, na chodbách, kuchyniach a obývacích izbách.
     
 
Ťažké rezidenčné použitie
Vhodné pre veľmi intenzívne používanie, ako pracovne.
     
 
Mierna komerčné záťaž
Vhodné pre akékoľvek bytové použitie, znesú miernu komerčné záťaž.
     
 
Stredná komerčné záťaž
Vhodné pre intenzívne využívané plochy, ako kancelárie, chodby a pod.

 

Triedenie podľa materiálu

PA Polyamid (Nylon) rozlišujeme dva typy polyamidových vlákien PA6 a PA6.6. V celkových výkonnostných charakteristikách, je polyamid najuniverzálnejšie a najodolnejšie zo všetkých vlákien, ktoré poskytuje vynikajúcu flexibilitu pri vytváraní rôznych štýlov kobercov. Vyniká všeobecnou odolnosťou a trvanlivosťou s vynikajúcou farebnou stálosťou. Koberce s PA vláknom sú vhodné pre obytné i komerčných priestory s výbornou tvarovou pamäťou a veľmi dobrými tepelno - izolačnými aj akustickými vlastnosťami.

PP Polypropylen označovaný aj ako (Olefin) - polypropylénové vlákno je známe hlavne vďaka nízkej cene a mimoriadnej odolnosti proti škvrnám, vyblednutiu. Má však najmenší výkon zo všetkých typov kobercových vlákien, pokiaľ ide o odolnosť. Výber farieb u tohto vlákna je obmedzený. Veľmi dobrá elasticita, vlákna sa neohýna, odolné proti vlhkosti. Vlákno nie je vhodné ako záťažové. Vyvarujte sa presúvaniu nábytku po povrchu, pretože vlákno by sa mohlo roztaviť a vlákna sa zlejú dohromady. Vzhľadom k tomu, že nie je tak pružné ako ostatné vlákna, polypropylén je zvyčajne používaný vo slučkových konštrukciách, v ktorých je menšia potreba pre lepšiu odolnosť.

PES Polyester - hlavnou výhodou kobercov z polyesterového vlákna je, že sú mäkké s jasnými farbami, mechanicky odolné, nekrútia sa a majú tendenciu sa vyrovnávať. Polyester je prirodzene odolný proti škvrnám a vyblednutiu. Polyester nie je tak odolný ako polyamid, ale v spálni bude fungovať dobre.

PTT Triexta - je nové polyesterové vlákno schválené v roku 2009 ako nový typ vlákna. Poskytuje výnimočnú trvanlivosť, mäkkosť a odolnosť proti škvrnám.

PAN Akryl - jedno z prvých syntetických vlákien používaných na výrobu kobercov. Akrylové vlákno je známe pre svoju odolnosť voči nečistotám, plesniam, moliam a blednutiu. Akryl je k dispozícii v širokej škále farieb, je podobný vlne.

Vlna - je považovaná za prémiové vlákno, pretože je nehorľavé a prírodné. Koberce z vlny sú veľmi mäkké a príjemné na dotyk. Majú vysoké akustické a tepelné izolačné vlastnosti, čo znamená menšie straty tepla z miestnosti a udržujú prirodzenú vlhkosť v miestnosti. Vlna je vysoko odolná voči nečistotám, oteru a odsadenie. Mierne deformované vlákna sa rýchlo vráti do svojej pôvodnej podoby. Tieto vlastnosti sa odráža v cene, ale vlnený koberec vydrží po dlhú dobu.

Bavlna - koberce z prírodného vlákna bavlníka zaberajú menej ako 1% z celkového predaja kobercov. Zatiaľ čo bavlnené koberce sú mäkké a pohodlné na chôdzu, sú tiež náchylnejšie voči škvrnám. Bavlnené vlákno je odolnejší ako hodváb ale menej pružné.

Hedvábí - koberce z prírodného hodvábu sú spolu s vlnou tým najkvalitnejším a najkrajším materiálom na výrobu kobercov. Sú jemné, s maximálnou hustotou väzby, vysokým leskom a najviac cenené. Prírodný hodváb vykazuje v mnohých parametroch, ako je ťažnosť, lesk či ohybnosť, lepšie parametre ako hodváb umelý.

Mořská tráva - rastlinné vlákno s teplým a prirodzeným vzhľadom, ktoré vie prijímať a odovzdávať vzdušnú vlhkosť. Morská tráva na dotyk jemná. Veľkou prednosťou je, že z nej ľahko zotrieme napríklad vyliate tekutiny, preto sa hodí do kuchyne.

Sisal - vlákno, ktoré sa získava z listov agáve sisalovej s veľmi hrubou povrchovou štruktúrou. Vlákno je silne hygroskopické, má vysokú pevnosť v odieraniu a odolnosť proti vlhku. Je odolnejší oproti morské tráve, pretože je mastnejšie.

 


Všívané koberce

Všívané koberce môžu mať vlas ťahaný alebo strihaný, prípadne kombináciu oboch vlasov. Ak necháte koberec v jeho tkané forme, je to slučkový koberec. Ak slučku zostrihneme, je to strihaný koberec.

Všívané koberce -technológia výroby kobercov všívaním je známa pod označením "tufting". Všívanie je proces vytvárania textílií, najmä kobercov, na špecializovaných viac ihlových strojoch. Vlas sa všíva do základnej tkaniny. Napnutá tkanina sa vedie do všívacího stroja, kde sú v ihlovom ráme uložené ihly s navlečenými vlasovými niťami. Ihlový systém prepichuje tlakom ihly nosnú textíliu na opornom stole. Vlasové nite sú zachytené háčikom pod ihlou a vytvorí sa tak slučka. Po vytiahnutí ihly z nosnej textílie sa textílie posunie o určitú dĺžku a celý proces všívanie sa opakuje. Všívané koberce sú veľmi jemné. Základná tkanina, do ktorej je všívané vlas, musí byť prestupná pre ihlu. Preto sa k rubu koberca pridávajú sekundárne vrstvy zo tkaných alebo netkaných textílií alebo záterov, ktoré slúžia na zafixovanie slučiek a k vystuženie koberca.


Stríhané koberce Cut Pile

Saxony, Friss, štruktúrované Saxony, Twist 4 najbežnejšie typy strihaných kobercov. Všetky druhy strihaných kobercov sú vyrábané rezaním slučky z vlákien, a preto názov "Cut pile". Saxony koberce sú tepelne ošetrené, aby vlákna boli vzpriamené. Všetky strihané koberce sú trvanlivé, a hlavný rozdiel medzi každým z nich je, ako vyzerá a ako ho cítite pod nohami.


 

Koberce Frissé

Frissé- neformálne, ale veľmi odolné koberce. Vytvára "kučeravý" textúrovaný povrch. Minimalizuje stopy. Friss koberce sú ideálnou voľbou pre rodiny s malými deťmi a domácimi miláčikmi, pretože voľná konštrukcia vlákna pomáha skryť nečistoty a stopy. Konštrukcia z neho robí jeden z najviac odolných kobercov a to môže byť tou najlepšou voľbou pre chodbu alebo predsieň.

 

 

Koberce Saxony

Saxony - najpredávanejšie strihaný koberec s hladkým vzhledem.Ideální do tradičných interiérov, ako obývacie izby a jedálne. Keď ľudia hľadajú "Saxony koberec", a odkazujú sa na druh koberce, majú na mysli typ strihaného koberce s vláknami, ktoré stoja rovno hore. To znamená, že koberec je vyrobený z tkanej slučky, a potom sa slučka odstrihne, a vytvára sa koberec s rovným povrchom. Tento typ koberca je typicky veľmi hustý, mäkký a dáva chôdzu "plyšový" pocit, ale ukáže každú stopu. Napríklad koberec Strauss.

 

 

 

Velůrové koberce

Velúr - koberce majú rovný povrch od cca 5mm do 10mm výšky. Velúrový koberec je následne strihaný, čím sa získa hladký povrch. S veľmi malým zákrutom v priadzu, kedy sa konce prelínajú, ďalej tak zvyšujú celkovú povrchovú úpravu. Velúrové koberce ukazujú cestičky, farba koberca na každom mieste vyzerá inak, pretože vlákna ležiace v rôznych smeroch odrážajú inak svetlo. Luxus do formálnych priestorov.

 

Koberce twist

Twist - viac vlákien zakrútených do seba pri výrobe, ktoré vytvára mierne štruktúrovaný povrch, ktorý je pružný pod nohami. Twist koberce sú ideálne v zaťažovaných priestoroch a sú jedným z najobľúbenejších druhov kobercov.

 

 

 

 


 

Slučkové koberce Loop Pile

slučkové koberce sú vytvorené za použitia radu nenarezaných slučiek. Slučky sú vytvorené pomocou tkacieho stroja, ktorý môže byť nakonfigurovaný tak, aby vytvoriť vzor s rôznou výškou slučiek dávajúci koberci viac štruktúrovaný vzhľad alebo s jednou jednotnou výškou. Viac farebné slučkové koberce pochádza z kombinácie rôznych farebných vlákien dohromady. Táto rozmanitosť v spôsobe, akým sú slučkové koberce vyrábané, umožňuje obrovskú variabilitu. Slučkový koberec je všeobecne odolný voči zaťaženiu s vysokou tvarovou pamäťou, vhodný do miestností s veľkým prevádzkou a intenzitou záťaže.

 

Koberce Berber

Použitie termínu Berber, keď je použitý na opis slučkového koberca možno vysledovať späť k pôvodným obyvateľom severnej Afriky, Berberov, ktorí vytvorili ručne tkané textílie, ktoré predstavovali výrazný uzol a prírodné multi-farebné škvrny spradená z rôznych častí ovčej srsti. Uzol je charakteristický v slučke koberca. Berber kombinuje slučky s rôznou hrúbkou a výškou a pripomína vlnené koberce. Často je vyrábaný s hrubším vláknom pre väčšiu odolnosť. Vhodný pre priestory s výrazne silným prevádzkou, ako sú kancelárie.

 

 

Koberce slučkové Level Loop

Level Loop -slučkový koberec so všetkými slučkami v rovnakej výške, vytvára neformálne vzhľad. Ak máte radi čistý usporiadaný vzhľad, môžete si ho vychutnať na úrovni slučky vytvárajúci rovnomerný, hladký povrch. Slučky môžu byť veľké alebo malé, ale menšie slučky majú tendenciu byť odolnejšie. Tento typ koberca je vhodný do vysoko frekventovaných bytových a komerčných plôch. Veľké slučky nie sú vhodné pre deti a zvieratá, môže dôjsť k zaseknutiu a koberec sa môže rozpliesť.

 

 

Koberce Multi level loop

Multi Level Loop - alebo tiež scroll slučkové koberce s rôznou výškou slučiek, ktoré vytvára textúru alebo trojrozmerný efekt povrchu koberca. Napríklad Splendid, Rivoli, Spontini. Obvykle sú použité dve alebo tri rôzne výšky slučky, koberce Scroll poskytujú dobrú trvanlivosť a ležérny vzhľad. Každá veľkosť oka odráža svetlo inak a vznikajú tak zaujímavé farebné odlesky. Koberce sú mimoriadne odolné. rozpliesť.

 

 

 


 

Kombinacie slučiek a strihaného vlasu Cut and Loop

 

Koberce Shaggy

Shaggy - kombinácia strihaného vlasu a neporušených slučiek sa často používa na vytvorenie vytvarovaného vzhľadu alebo na vytvorenie vzorov, ktoré siahajú od jemných po zložité. Koberce Cut Loop majú vysokú tvarovú pamäť, ale sú menej trvanlivé než slučkové koberce.

 

 

Koberce Random Sheared

Randeom Sheared - kombinácia strihaného vlasu a neporušených slučiek sa často používa na vytvorenie vytvarovaného vzhľadu alebo na vytvorenie vzorov, ktoré siahajú od jemných po zložité. Koberce Cut Loop majú vysokú tvarovú pamäť, ale sú menej trvanlivé než slučkové koberce.


The Best - vlnené koberce

Vlnené koberce majú historickú povesť pre kvalitu, pretože ako vlákno je známe, že odoláva tlaku a majú vynikajúci vzhľad + retenčné vlastnosti. Najlepšia vlna na výrobu kobercov je "silná"
vlna a tá sa pestuje na plemenách oviec v Británii a Novom Zélande.

Britská vlna je objemnejšia a odolná a ponúka textúru s jedinečnými odtieňmi na koberci, zatiaľ čo Novozélandská vlna je mäkšia a belšia, obzvlášť dobrá pre jednofarebné koberce.

Kombináciou vlny a syntetického vlákna do zmesí pre koberec, dáva výrobcom dokonalé vlastnosti pre koberec. Malé množstvo syntetického vlákna pridá vlnenému kobercu silu a zvýši sa jeho výkonnosť, pružnosť vlákien, odolnosť proti škvrnám.

Výhody vlnených kobercov

  • Silné a pružné: Vlnené koberce budú poskytovať vynikajúci výkon po mnoho rokov, a môžu ponúknuť jedinečnú odolnosť a dlhú trvanlivosť.
  • Jednoduchá údržba: Vlna je prírodné vlákno, ktoré má vstavanú odolnosť proti zašpineniu vďaka prírodnému oleju.
  • Mäkké a teplé: Vlnený koberec dodáva luxusné pohodlie pod nohami, teplo do domácností a pôsobí ako izolátor zlepšujúci zadržiavanie tepla a tým aj energetickú účinnosť.
  • Pokoj: Vlnený koberec pohlcuje zvuk a tlmí priestor proti ozvenám. Zabraňuje prenosu hluku z miestnosti do miestnosti.
  • Protipožiarne: Vlna je prirodzene požiarne odolná, má pomalú rýchlosť zapálenia a testy ukazujú, že je samo-zhášacia v priebehu niekoľkých sekúnd. Vyhovuje prísnym bezpečnostným predpisom bez ďalších úprav.
  • Vnútorné prostredie: Ako prírodné "inteligentné" vlákno s komplexnou fyzickou a chemickou štruktúrou, vlna pomáha vytvoriť vyváženú atmosféru v dome. Absorbuje vlhkosť zo vzduchu, uvoľňuje ju keď je vzduch vyschnutý a pomáha zlepšovať kvalitu ovzdušia tým, že absorbuje vzdušné toxíny zo vzduchu v miestnosti.
  • Antialergická: Pomáha znižovať prachové častice v miestnosti. Vlna nevydáva škodlivé emisie, nepodporuje rast baktérií a vlna nie je zdrojom potravy pre roztoče.



presmerovat_automaticky