Výber podložky pod podlahu - porovnanie podložiek a ako sa v nich zorientovať

Akú vybrať podložku pod podlahu

 

Výber podložky pod podlahu - porovnanie podložiek a ako sa v nich zorientovať

Pokiaľ sa chystáte položiť novú plávajúcu podlahu, je dôležité zvoliť vhodnú podložku, ktorá ju bude podporovať a predĺži jej životnosť. Existuje mnoho rôznych typov podložiek, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami a použitím. V tomto návode vám predstavíme niekoľko faktorov, ktoré treba zvážiť pri porovnávaní podložiek a ako sa v nich zorientovať.

Podlahová podložka hrá dôležitú úlohu ako základ pre profesionálnu inštaláciu podlahy, pretože:

  • Vyrovnáva mierne nerovnosti podkladu a zlepšuje pevnosť zámkov podlahy.
  • Chráni podlahu pred bežným opotrebovaním spôsobeným chôdzou alebo padajúcimi predmetmi, rovnako ako pred neustálym tlakom ťažkého nábytku.
  • Poskytuje účinnú izoláciu proti vlhkosti.
  • Znižuje hluk v miestnosti, tlmí zvuk krokov a poskytuje dodatočnú zvukovú izoláciu, keď zvuk preniká do podkladu.
  • Kvalitná podložka znižuje náklady na podlahové vykurovanie!

Pokiaľ ide o výber perfektnej podložky pre vašu podlahu, dostupné možnosti sú obrovské. Vzhľadom na širokú škálu materiálov a zloženie, z ktorých si môžete vybrať, je kľúčové vybrať si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim konkrétnym potrebám. Dovoľte mi vysvetliť, prečo je investícia do kvalitnej podložky nielen výhodná, ale aj nevyhnutná pre dlhodobú životnosť a výkon vašich podláh.

Začnime podložkami kobercov. Tieto kobercové podložky fungujú ako tlmiče nárazov a pomáhajú kobercom eliminovať opotrebenie a hlučnosť priestoru. Poskytnutím ďalšej vrstvy tlmenia a podpory si váš koberec zachová svoj vzhľad a kvalitu po výrazne dlhšiu dobu. Podložky pod tvrdé podlahy, kam radíme laminátové, drevené alebo vinlylové podlahy, hrajú kľúčovú úlohu pri ochrane spojov a minimalizácii rizika ohýbania alebo deformácie.

Investícia do kvalitnej podložky môže spôsobiť neuveriteľný rozdiel, pokiaľ ide o to, ako sa vaša podlaha cíti, opotrebováva sa a udrží si svoj vzhľad v priebehu času. V skutočnosti početné štúdie preukázali, že dobre zvolená podložka môže predĺžiť životnosť vašich podláh o ohromujúcich 30-40%.Takže, nepodceňujte silu spoľahlivé podložky pod podlahu. Nie je to len doplnok, ale kľúčový komponent, ktorý zaisťuje dlhú životnosť a výkon vašej podlahy. Vyberajte múdro a užívajte si množstvo výhod po mnoho rokov.

 
Podklad pod podložkou

Inštalácia podlahy môže začať až po dokončení všetkých stavebných a dokončovacích prác. Miestnosť musí byť suchá a mať účinný ventilačný systém. Teplota v miestnosti by mala byť medzi 18-23 °C a podklad by mal mať podobnú teplotu. Podlaha musí byť položená na stabilnú a rovnú plochu, s maximálnou odchýlkou 2 mm na dĺžku 200 cm. Podklad pre laminátovú podlahu musí byť suchý a čistý. Pretože drevo a lamináty sú veľmi citlivé na vlhkosť, je vhodné skontrolovať obsah vlhkosti podkladu. Pokiaľ obsah vlhkosti prekročí 2%, výrobca nebude akceptovať záruku.

 

 

Izolácia proti vlhkosti

Väčšina výrobcov podláh požaduje inštalovať pod podlahu parozábranu, ktorá poskytuje trvalú ochranu proti vlhkosti z podkladu. Nepoužitie parozábrany môže viesť k odmietnutiu záruky výrobcom podlahy. Bariéra proti vlhkosti môže byť špeciálna fólia s parametrom SD > 75 m (tento parameter nahradil hrúbku fólie, ktorá bola predtým uvedená ako indikátor kvality). Je dôležité nepoužívať fólie, ktoré nie sú určené na tento účel, napríklad maliarske fólie. Bariéra proti vlhkosti by mala byť položená na pripravený povrch s prekrytom 20-30 cm a pevne prelepená vodeodolnou páskou. Parotesná fólia by mala byť preložená na steny do výšky 3-4 cm. Pre rýchlejšiu a spoľahlivejšiu alternatívu sa odporúča použitie podložiek s integrovanými bariérami proti vlhkosti. Tieto podložky majú nielen integrovanú bariéru proti vlhkosti, ale aj samolepiaci pásik na prekrytie, čo uľahčuje inštaláciu.

 

Výber podložky podľa typu podlahy

 

Podložky je možné rozdeliť do troch skupín:

     Podložky pod drevené a laminátové podlahy
     Podložky pod vinylové podlahy
     Podložky pod koberce

Podložky pod podlahy musia spĺňať požiadavky európskej normy EN 16354, ktorá striktne definuje, aké testy a parametre musí výrobok spĺňať, aby slúžil svojmu účelu a bol nazývaný podložkou. Vinylové podlahy vyžadujú špecifické podložky kvôli ich tenším lamelám a systému zámkov. Odporúča sa používať podložky pod vinylové podlahy so statickým tlakom 200 kPa a hodnota odporúčaná výrobcami vinylových podláh je 400 kPa. Zatiaľ čo laminátové podlahy vyžadujú iba 10 kPa. Na ochranu podlahy a zachovanie záruky je veľmi dôležité používať podložky.

 

 

Výber materiálu podložky pod podlahu

Prvým faktorom, ktorý treba zvážiť, je materiál podložky. Na trhu je k dispozícii niekoľko druhov podložiek, ktoré ponúkajú rôzne vlastnosti a funkčnosti.

Polyuretánové minerálne podložky (PUM) sú známe ako podložky Multiprotec a obsahujú kamenivo, ktoré poskytuje vynikajúcu zvukovú izoláciu miestnosti. Tieto podložky sú tiež veľmi odolné voči tlaku, čo chráni podlahu a zaisťuje jej trvanlivosť. Vďaka nízkemu súčiniteľovi tepelného odporu sú ideálne na podlahové vykurovanie a môžu vám ušetriť peniaze za kúrenie. Najpopulárnejšie podložkou tohto typu je Multiprotec 1000.

Podložky z extrudovaného polystyrénu (XPS) sú ideálne na vyrovnanie drobných nedokonalostí podkladu. Tieto podložky môžu mať hrúbku až 6 mm a vďaka vysokej úrovni tepelného odporu sú najlepším tepelným izolátorom medzi podložkami (fungujú dobre nad nevykurovanými miestnosťami). Sú tiež veľmi flexibilné, ale stále odolné voči zaťaženiu. Polystyrénové podložky sú k dispozícii vo forme tradičnej dosky, rolky alebo harmoniky, čo uľahčuje ich inštaláciu. Sú tiež ľahké, čo zjednodušuje ich prepravu a montáž. Najpopulárnejšie podložkou tohto typu je Secura Max Aquastop.

Podložky vyrobené z polyetylénu s vysokou hustotou (PEHD) sú vhodné pre podlahové vykurovanie a taktiež zaisťujú zvukovú izoláciu miestnosti, v ktorej sú inštalované. Najpopulárnejšie podložkou tohto typu je Optima Max.

Tradičné podložky, napríklad korok, sú slabými zvukotesnými materiálmi, ktoré sa časom môžu rozpadnúť a neposkytovať plnú ochranu. Môže odhaliť prach a špinu a nie je odolná voči vysokému zaťaženiu. PE pena ako napríklad Mirelon, ktorý je stále dostupný v niektorých obchodoch, nie je vhodný ako podklad pre plávajúce podlahy. V súlade s normou EN 16354 by sa už nemal používať pod žiadnu podlahovú krytinu. Takýto materiál spôsobuje rýchlu degradáciu podlahy a prakticky eliminuje uznanie záruky výrobcom podlahy. Podložky sa predávajú v rôznych formách a baleniach. Môžeme si vybrať podložku, ktorá znižuje hluk v miestnosti, alebo ktorá je najefektívnejšia pre podlahové vykurovanie alebo izoláciu chladných miestností.

Pokiaľ hľadáte podložku pre vašu podlahu, mali by ste zvážiť niekoľko dodatočných požiadaviek. Napríklad, ak potrebujete znížiť hluk v miestnosti, existujú podložky, ktoré vám v tom môžu pomôcť. Pokiaľ máte podlahové vykurovanie, je dôležité vybrať podložku, ktorá je pre túto technológiu vhodná a umožní vám využívať vykurovanie čo najefektívnejšie. Naopak, pokiaľ máte chladnú miestnosť, môžete hľadať podložku, ktorá vám pomôže od chladu izolovať. Je dôležité zvážiť svoje potreby a vybrať vhodnú podložku, ktorá splní vaše požiadavky.

 


 

Tlmenie zvukov

 

RWS - kročajová izolácia podložiekRWS - kročajová izolácia podložiek

Hluk z podlahy síce nemôžeme úplne odstrániť, ale vhodnou podložkou ho možno výrazne obmedziť. Zníženie hluku sa prejavuje dvoma spôsobmi. Prvým je zníženie odrazeného kročajového zvuku vo vnútri miestnosti, ktoré sa meria v SONOCH. Čím je toto číslo nižšie, tým lepší je akustický výkon a tichšia miestnosť. Počnúc rokom 2023, ako odporúča EPLF, sa parameter RWS popisuje v tónoch namiesto v percentách.

 

IS - Akustická izolácia podložiek

Akustická izolácia spočíva v absorpcii zvuku počuteľného v miestnosti, ktorá sa nachádza pod miestnosťou s plávajúcou podlahou. Čo to znamená? Zníženie hluku o 10 dB zodpovedá 50% stlmeniu pre ľudské ucho. Toto je veľmi dôležitý faktor v obytných budovách, poskytujúci lepšiu akustickú izoláciu od susedov. Polyuretánové pdložky sú špeciálne navrhnuté tak, aby absorbovali zvukové vlny a znížili nárazový hluk podlahy. Rozdiel v zážitku používateľa je výrazný, s takmer úplným odstránením dutého zvukového efektu.

 

 

 


 

Tepelný odpor podložiek pod podlahy

 

Nepreplácajte zbytočne za podlahové vykurovanie

 

TR - tepelný odpor podložiek pod podlahyTR - tepelný odpor podložiek pod podlahy

Každý človek chce, aby doma bolo teplo a útulne. Straty tepla z budovy do zeme sú okolo 15 – 20 % strát v celkovej tepelnej bilancii. Poriadna podlahová izolácia zníži tepelnú stratu z miestnosti, obzvlášť v podpivničenej budove, čo sa prejaví v nižšom účte za kúrenie. Podľa odporúčania väčšiny výrobcov podlahového kúrenia, celkový tepelný odpor podlahy nesmie prekročiť ~0,15 m²K/W. Čím nižší je tepelný odpor podlahy, tým je efektívnejšie podlahové kúrenie. Na výpočet celkového tepelného odporu podlahy je nutné sčítať hodnotu odporu podlahového dielca a podložky. Pre podlahové kúrenie platí, čím menšia hodnota, tým lepšie. Naopak, pokiaľ chcete zamedziť chladu od podkladu, hodnota musí byť čo najvyššia.

Napríklad laminátové podlahy s hrúbkou 8 mm majú tepelný odpor ~0,08 m²K/W. S týmto typom podlahy, by ste mali použiť podložku s tepelným odporom nižším ako ~0,07 m²K/W. Na laminát a drevené podlahy odporúčame Multiprotec 1000 s tepelným odporom ~0,006 m²K/W. Na vinylové podlahy M-Base Vinyl Clic s tepelným odporom ~0,004 m²K/W. Tieto parametre sú výsledkom hustoty a minerálnej štruktúry, ktorá veľmi dobre vedie teplo.

 

Tepelná izolácia podložiek pod podlahyTepelná izolácia podložiek pod podlahy

V prípade inštalácie na neizolované podklady na prízemí, v suteréne alebo nad nevykurovanými priestormi ako je garáž, je možné dosiahnuť zvýšený komfort dobrou tepelnou izoláciou podlahovej krytiny. To môže pomôcť zaistiť vyššie teploty podlahy a väčšie pohodlie pri chôdzi naboso. Straty tepla z budovy do zeme sú okolo 15-20% strát v celkovej tepelnej bilancii. Poriadna podlahová izolácia zníži tepelnú stratu z miestnosti, obzvlášť v podpivničenej budove, čo sa prejaví v nižšom účte za kúrenie. Čím väčšie šíslo TR - tepelného odporu, tým bude podložka vhodnejšia na použitie na neizolovanom podklade.

 

 


 

 

Odolnosť podložiek pod podlahy

 

Odolnosť podložiek pod podlahy

 

Bude podlaha používaná v miestnosti s vysokou prevádzkou?

Pri robení novej podlahy je dôležité zvážiť odolnosť a životnosť podlahy. Jednou z najzraniteľnejších častí plávajúcich podláh sú ich spoje – zámky. Pre zaistenie ochrany podlahy je rozhodujúca vhodná podložka. Pevnosť podložky je popísaná dvoma dôležitými parametrami: pevnosť v tlaku CS a dynamické zaťaženie DL.

V priestoroch s vysokou prevádzkou, ako sú chodby, čakárne alebo miestnosti s častým pohybom ťažkých predmetov, sa odporúča zvoliť podložku s najvyššími parametrami CS a DL. Čím vyššie sú hodnoty CS a DL, tým lepšie bude podložka chrániť zámkový systém podlahy pred poškodením. Pre náročnejšie požiadavky by hodnota CS mala byť minimálne 60 kPa pre drevené a laminátové podlahy a 400 kPa pre vinylové click podlahy.

 

CC: Odolnosť podložky bodovému tlakuCC: Odolnosť podložky bodovému tlaku

Keď je podlaha s podložkou vystavená dlhodobému statickému zaťaženiu (napr. ťažkým nábytkom), všetky výhody v technickom prevedení podložky, ako je akustická a tepelná izolácia, vyrovnávacia schopnosť atď., môže byť výrazne znížená. Aby sa tomu zabránilo, je podlahový systém testovaný na dlhodobé zaťaženie - CC (Compressive Creep resistance). Parameter CC vyhodnocuje, aké statické zaťaženie môže byť na podlahu aplikované po dobu 10 rokov bez akéhokoľvek zníženia fyzikálnych vlastností podkladu. (tj zníženie hrúbky o 0,5 mm). Čím vyššia je CC hodnota, tým väčšia je statické zaťaženie - vr. Ťažší nábytok je možné umiestniť na podlahový systém po dlhú dobu bez straty svojej technickej kvality. Odporúčaná minimálna hodnota CC je 20 kPa.

 

 

CS: Pevnosť v tlakuCS: Pevnosť v tlaku

Pokiaľ bude podlaha používaná v miestnosti s vysokou prevádzkou, použite podložku s najvyšším parametrom pevnosti v tlaku (kPa). Čím vyššia hodnota CS, tým lepšie. Podložka bude chrániť zámkový systém podlahy a bude pôsobiť proti deformácii a otvoreniu akýchkoľvek trhlín. Odporúčanie z EPLF špecifikuje, že hodnota CS musí byť aspoň 60 kPa.

 

 

DL: Dynamické zaťaženie podložiekDL: Dynamické zaťaženie podložiek

DL zajišťuje dostatečné odolnost podložky proti dlouhodobé dynamice zatížení, způsobené chodícími lidmi nebo sezením na kolečkovém křesle. Čím vyšší hodnota parametru DL, tím lépe. Měřeno počtem cyklů, které musí podklad vydržet bez poškození. Podlaha bude mít dlouhou životnost - to znamená více cyklů lze aplikovat na podložku, která má za následek kontrakce materiálu. Norma EN16354 zná tři třídy odolnosti - nejnižší je DL1 a nejvyšší DL3. Minimální požadavek na kvalifikaci produktu jako podložka je 10 000 cyklů. Nejoblíbenější podložka v obchodech pro kutily PE pěna - typu Mirelon, nedosáhne 10 000 cyklů nelze ji použít jako podložku pod podlahu.*

*Týká se PE podložky s hustotou pod 30 kg/m³.

 

 


 

 

Podložky pod koberce

 

Podložky pod koberce

Podložka nie je kľúčová iba pre pohodlie pod nohami, ale tiež výrazne pomáha udržiavať váš koberec a poskytuje extra ochranu proti vlhkosti. Je to tiež skvelý tlmič nárazov, čo znamená, že je ideálny na zníženie hluku z vecí, ako sú kroky, hlasy alebo pohybujúce sa nábytok.

Všeobecne platí, že koberce bez podložky majú oveľa kratšiu životnosť a viac u nich hrozí rýchle opotrebenie. Podložka je obzvlášť dôležitá, ak plánujete položiť koberec na betón, pretože vám pomôže oveľa pohodlnejšie chodiť po miestnosti.

Okrem zrejmých výhod v oblasti pohodlia, mnoho ľudí nevie, že kvalitná podložka vám môže skutočne ušetriť peniaze a znížiť tepelné straty, čo vedie k nižším účtom za energiu. Okrem toho môže podložka hrať úlohu pri znižovaní prenosu hluku, čo má za následok celkové zníženie hladiny hluku. Podložka je tiež zásadná pre ochranu vlasu koberca, čo zase uľahčuje čistenie a zanecháva váš domov hygienickejší. Stručne povedané, ak hľadáte dlhú životnosť, luxusný pocit pod nohami a chcete, aby váš koberec vydržal, vždy zaistite, aby bol váš koberec opatrený kvalitnou, novou podložkou.

 

Ako vybrať podložku pod koberec

Výber vhodnej podložky pre váš koberec závisí od rôznych faktorov, ako sú vaše špecifické potreby, typ koberca a vlastnosti miestnosti. Tu je niekoľko kľúčových úvah, ktoré vám pomôžu vybrať správnu podložku:

  1. Pohodlie: Hľadajte podložku, ktorá ponúka dobré odpruženie a podporu pod nohami. Zvážte hustotu a hrúbku podložky, pretože môžu ovplyvniť úroveň pohodlia. Silnejšia podložka všeobecne poskytuje viac odpruženia.
  2. Typ koberca: Rôzne typy kobercov môžu mať špecifické požiadavky na podklad. Napríklad koberce so slučkovým vlasom môžu vyžadovať pevnejšiu podložku, aby sa zabránilo nadmernému naťahovaniu, zatiaľ čo mäkšia podložka môže byť vhodná pre koberce so strihaným vlasom.
  3. Prevádzka a použitie: Zvážte úroveň pešej prevádzky v miestnosti. Oblasti s vysokou prevádzkou môžu ťažiť z hustejšej a odolnejšej podložky, ktorá vydrží náročné používanie.
  4. Zvuková izolácia: Ak je prioritou zníženie hluku, zvoľte podložku s dobrými zvukovo izolačnými vlastnosťami. Hľadajte podložku špeciálne navrhnutú pre minimalizáciu kročajového hluku a prenosu zvuku prenášaného vzduchom medzi podlahami.
  5. Tepelná izolácia: Ak chcete zlepšiť energetickú účinnosť a vytvoriť teplejšie prostredie, vyberte podložku s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Izolačná podložka pomáha udržovať teplo a zabraňuje tepelným stratám podlahou.

 
Najčastejšie sú podložky pod koberce vyrobené z polyuretánu alebo gumovej drobenky.

  • Polyuretánová pena je veľmi obľúbenou voľbou, pretože poskytuje krásny mäkký pocit pod nohami. Polyuretánová podložka, ktorá ponúka pôsobivú tepelnú a zvukovú izoláciu, je vyrobená z recyklovanej peny, takže je to voľba šetrná k životnému prostrediu, ktorú je možné po použití znovu recyklovať. Čím silnejšia a hustejšia podlžka, tým lepšia izolácia, luxusný pocit a zníženie hluku. Vzhľadom na to, že je zo svojej podstaty pohodlná a odolná, je obľúbeným materiálom na podloženie kobercov.
  • Extrémne husté a odolné podložky z drvenej gumy sú voľbou číslo jedna pre odolné, vysoko frekventované a veľmi veľké plochy vrátane komerčných priestorov. Skvele znižujú rázy a hluk prenášaný vzduchom a sú jediným typom podložky, ktorá môže dosiahnuť 100% zotavenie po zaťažení, a preto žiadne stopy od ťažkého nábytku. Vysoko výkonné gumové podložky sú šetrné k životnému prostrediu. Sú vyrobené z ojazdených pneumatík a vytvárajú tuhú, vysoko odolnú a hustú podložku. Každý meter štvorcovej gumovej podložky obsahuje gumu aspoň jednej pneumatiky!

Čo je Tog hodnota?

Rovnako ako prikrývky, koberce a podložky majú aj úrovne tog, ktoré odkazujú na ich schopnosť udržať teplo. Obvykle platí, že čím vyššie je hodnotenie tog podložky, tým lepšia bude izolácia vašej podlahy. Pokiaľ sa rozhodnete pre podlahové vykurovanie alebo ho už máte, nezabudnite sčítať hodnotenie tog a koberca, aby ste získali kombinované hodnotenie. Mali by ste hľadať kombinované hodnotenie tog menšie ako 2,5 pre váš koberec a podložku pre podlahové systémy, aby fungovali efektívne.

 


 

Fakty a mýty o podložkách

Podložky pod podlahy sú dôležitým produktom na správnu inštaláciu a ochranu podláh. Napriek tomu, že sa jedná o zriedka nakupované produkty, je dôležité vybrať správnu podložku podľa typu miestnosti a vašich potrieb. Existuje mnoho mýtov a zavádzajúcich informácií na trhu, ktoré môžu viesť k nesprávnemu výberu.

Jedným z takýchto mýtov je presvedčenie, že podložku môžeme vybrať bez ohľadu na potreby, v každom prípade rovnakú. To nie je pravda. Podložky sú dostupné v rôznych materiáloch a typy podláh vyžadujú špecifické podložky. Napríklad podlahy s podlahovým vykurovaním nevyžadujú podložky s otvormi, pretože tie znižujú účinnosť vykurovania a môžu poškodiť podlahové panely.

Ďalším mýtom je viera, že polyetylénové peny (typu Mirelon) sú vhodné ako podložky. Podľa normy EN 16354 pena nezodpovedá požiadavkám a nie je vhodná ako podložka pod podlahy. Pokiaľ chcete, aby vaša podlaha zostala v nezmenenom stave po dlhú dobu, mali by ste zvoliť podložky, ktoré spĺňajú normy.

Je dôležité vyberať podložky s technickými listami, ktoré uvádzajú ich vlastnosti a testovanie v súlade s normami PN, EN alebo ISO. Stručné informácie alebo nedostatok štandardov v technickom liste môžu byť známkou nízkej kvality produktu.

Celkovo je dôležité vybrať správnu podložku pod podlahy, ktorá bude zodpovedať vašim potrebám a poskytne správnu ochranu a výkon vašej podlahy.

 

Od apríla 2019 musí každá podlahová podložka spĺňať podmienky Európskej podlahovej normy EN16354. Požiadavky normy sú rozdelené do dvoch skupín.

  1. V prvej skupine povinných parametrov nájdete údaje, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie kvalitných podlahových povrchov. Tieto parametre majú priamy vplyv na trvanlivosť a odolnosť podlahy. Napríklad DL, čo je dynamické zaťaženie merané pomocou počtu cyklov, ktoré podložka musí vydržať bez poškodenia. Ďalej máme CS, čo je statické zaťaženie alebo pevnosť v tlaku, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkčnosť podlahy. Nezabúdajme tiež na parameter PC, ktorý sa týka vyrovnávania nerovností podkladu a je kľúčový na dosiahnutie rovnomerného povrchu. V technickom liste je tiež povinné uviesť rozmery podkladu, počet metrov štvorcových a ďalšie parametre, ako napríklad rovinnosť a pravouhlosť. Dôkladné uvádzanie týchto informácií nielenže pomáha zákazníkom pri výbere správneho materiálu, ale taktiež podporuje transparentnosť a dôveru vo vašu prácu.
  2. Druhá skupina normy EN16354 zdôrazňuje kľúčové faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú úroveň pohodlia pri používaní podlahy, a tiež načrtáva prísne testovacie postupy používané na posúdenie týchto parametrov. Najmä dva z týchto parametrov sa týkajú akustiky, ktorá hrá významnú úlohu pri vytváraní pokojného a tichého prostredia.
  3. Prvý parameter, známy ako RWS – redukcia odrazených zvukov, platí konkrétne pre miestnosti, kde sú inštalované dielcové podlahy. Poskytuje cenné informácie o tom, ako efektívne podložka minimalizuje zvuk krokov. Táto informácia je vyjadrená v percentách, čo nám umožňuje zmerať, o koľko tichšia je podložka v porovnaní s bežnou podložkou z PE peny. S týmito znalosťami môžeme zaistiť pokojný a nehlučný priestor.
  4. Druhý parameter, IS - akustická izolácia, sa zameriava na zníženie prenosu zvuku v miestnosti pod podlahou, kde je podlaha inštalovaná. Táto rozhodujúca hodnota je vyjadrená v decibeloch, čo znamená úroveň zvukovej izolácie poskytovanej podkladom. Začlenením tejto funkcie môžeme vytvoriť prostredie, ktoré je nielen príjemné pre uši, ale aj ohľaduplné k ostatným používateľom zdieľajúcim priestor.
  5. Tretí parameter, TR - tepelný odpor. Tento parameter nás informuje o schopnosti podložky uľahčiť alebo obmedziť prenos tepla. Jeho význam spočíva v tom, že nám poskytuje dve kľúčové výhody. Po prvé, nízka hodnota TR znamená, že podložka je vhodná na podlahové vykurovanie a zaisťuje optimálnu priepustnosť tepla. Naopak vysoká hodnota TR ponúka dodatočnú izoláciu pri inštalácii podlahy nad nevykurovanou miestnosťou, ako je garáž alebo pivnica, a poskytuje zvýšenú energetickú účinnosť.
  6. Štvrtý parameter, RLB - ochrana proti nárazu. Tento parameter nás informuje o schopnosti podložky absorbovať náraz. Pochopením tohto aspektu môžeme zaistiť podlahu, po ktorej sa nielen pohodlne chodí, ale taktiež ponúka ochranu proti potenciálnemu poškodeniu spôsobenému nárazmi.

Na záver, druhá časť normy EN16354 predstavuje presvedčivý argument pre dôležitosť týchto parametrov pri vytváraní prostredia, ktoré je pohodlné a funkčné. Dodržiavaním týchto noriem môžeme zaručiť podlahu, ktorá nielen spĺňa naše estetické preferencie, ale poskytuje aj výnimočný komfort, akustiku, tepelnú odolnosť a ochranu proti nárazu.




presmerovat_automaticky