Ako vybrať hotelový koberec ?

Koberec v hoteli - ako si vybrať ?

Je koberec zásadný kus vybavenia hotelovej izby? Môže to mať vplyv na kvalitu a pohodlie hostí?

Koberec je veľmi dôležitou súčasťou každého hotela. Jeho správny výber spôsobí, že si objekt zachováva atraktívny a estetický vzhľad po celé roky, a investor bude mať dobrý pocit z dobre vynaložených nákladov.

Koberec v hoteli plní niekoľko dôležitých rolí, predovšetkým upokojuje a dáva pocit pohodlia, ale v závislosti na tom, aký koberec používame, nám dáva cez vonkajšie okolnosti, oveľa viac. Najdôležitejším parametrom hotelového koberca je v tomto prípade typ vlákna, typ farbivá, hmotnosť a hustota.

Všeobecne platí, že pre hotely sú odporúčané hladké velúrové koberce alebo Saxony, ktoré majú rezaný vlas, a poskytnú najlepší komfort. Správne vybraný koberec by mal byť čo najviac husto tkaný, aby zabránil prenikaniu nečistôt do jeho vnútra, čo uľahčuje údržbu. U hotelových kobercov nie je najdôležitejšie záťaž, ale pohodlie.

Koberec musí byť prispôsobený štandardu ubytovania, jeho obsadenosti a predovšetkým miestom použitia koberca.


Hotelové koberce majú tieto oblasti použitia:

  • Recepcie a lobby
  • Chodby, haly, schodiská
  • Konferenčné a školiace miestnosti
  • Reštaurácie
  • Kaviarne a bary
  • Izby

Vo všetkých týchto oblastiach je odlišná hierarchia dôležitosti, pri voľbe optimálneho koberca.

Recepcie a lobby

Je to veľmi reprezentatívne miesto v hoteli, ktoré určuje prvý dojem hotela. Je to tiež miesto, kde hustota premávky je najväčší a ktorá tiež musí prijať špinu na topánkach. Pri výbere koberca je potrebné vziať do úvahy trvanlivosť a funkčnosť a odolnosť voči nečistotám. Odporúčame tu použiť koberce z polyamidových vlákien, ktoré veľmi odolné, v prípade škvŕn sa ľahko čistí. Ideálnym riešením je použiť koberec s nízkym vlasom.

Chodby, haly, schodiská

Jedná sa o miesta s hustou premávkou, a preto vyžadujú koberec s vynikajúcimi funkčnými vlastnosťami. Dámske vysoké podpätky, kufre na kolieskach, vozík služby hotela .... Túto záťaž vydržia len nízke, odolné koberce proti odretiu a mechanickému poškodeniu. Použitie mäkkého a vysokého koberce na chodbe, poskytuje len krátkodobý efekt pohodlia a luxusu, pretože po niekoľkých mesiacoch používania je koberec veľmi nepekne vráskavý, opotrebovaný povrch pri vchodoch do výťahu a izieb. Koberec pre toto určenie by mal mať aspoň hmotnosť, vlasu 1000 - 1300 g / m2 s triedou záťaže 33.

Odporúčané parametre kobercov pre hotelové chodby:

  • 2 - 3 hviezdičky- hmotnosť min. 1000 g/m2, trieda záťaže 33, kroková nepriezvučnosť. 27 dB
  • 4 - 5 hviezdičiek- hmotnosť min. 1200 g/m2 (alternatívne vlna 1350 g/m2) trieda záťaže 33, kroková nepriezvučnosť. 28 dB
     

Konferenčné a školiace miestnosti

Aj tu, koberec musí byť trvanlivý a odolný proti nečistotám, dodatočná podmienka je odolnosť voči škvrnám. Ale najdôležitejšie kritérium je akustický komfort. Je veľmi dôležité pri dlhých konferenciách a školeniach neodvádzať pozornosť. Každá pohybujúca sa stolička alebo vychádzajúci účastník z haly, odvádza pozornosť. Najdôležitejším faktorom zabezpečenie primeraného útlm zvuku je vysoká hmotnosť vlasu a prípadné potlačenie šumu mäkkou podložkou. Vlas by nemal byť príliš vysoký. Ideálny pre toto určenie je koberec Friss.

Izby

Izby sú najdôležitejšie pre každého hosťa, ktorý očakáva pokoj, pohodlie a vysokú estetiku. Avšak, z pohľadu investora je hotelová izba miesto s najmenším prevádzkou, využitie tu je porovnateľné s spálňami v našich domovov. Priemerný hotelový hosť strávi v miestnosti iba noc a ráno, pohybuje sa medzi posteľou v izbe a kúpeľňou (často naboso). Mechanické namáhanie kobercov v hotelových izbách, je tak malé, že umožňuje použitie vysokých kobercov. Koberec v miestnosti by mal byť mäkký, príjemný na dotyk, komfortné pod nohami s ľahkým čistením.

Odporúčanie pre hotelové izby:

  •  2 hviezdičky- hmotnosť min. 900 g/m2, trieda záťaže 32, kroková nepriezvučnosť. 24 dB
  • 3 hviezdičky- hmotnosť min. 1000 g/m2, trieda záťaže 32, kroková nepriezvučnosť. 27 dB
  • 4 hviezdičky- hmotnosť min. 1200 g/m2, trieda záťaže 32, kroková nepriezvučnosť. 28 dB
  • 5 hviezdičiek- hmotnosť min. 1400 g/m2 (alternatívne vlna 1500 g/m2), trieda záťaže 32, kroková nepriezvučnosť. 30 dB

Reštaurácia

To je veľmi dôležité miesto v každom hoteli, zvlášť vystavenom nečistotám a škvrnám. Mnoho investorov sa rozhodne používať v reštaurácii dlažbu alebo drevené podlahy, kvôli jednoduchému čisteniu. Ale každý, kto prevádzkuje reštauráciu, opatrenú "tvrdú podlahou" vie, ako nepríjemný je zvuk, pri páde príboru na podlahu, ako znejú rýchle kroky servírky čo urobia stoličky na klzkej podlahe. Koberce v reštaurácii by mali mať podobné vlastnosti ako tie, ktoré používame na chodbách halách a byť klasifikované ako veľmi trvanlivé.

Kaviareň a bar

Jedná sa o miesta, navštevované hotelovými hosťami, kde je obzvlášť dôležité vytvárať peknú, vrelú a priateľskú atmosféru. V bare je rozumné použiť keramické alebo drevené podlahy. Avšak, v miestach určených pre dobrú náladu je ideálnym riešením použitie koberca. Aj tu, odporúčame používať koberce odolné, funkčné a ľahko sa udržujúci.

 

Materiál vlákna:

Koberce z polyamidu (PA) sú dobrým riešením pre hotely. V celkových výkonnostných charakteristikách, je polyamid najuniverzálnejšie a najodolnejšie zo všetkých vlákien, ktoré poskytuje vynikajúcu flexibilitu. Vyniká všeobecnú odolnosťou a trvanlivosťou s dobrou farebnou stálosťou, avšak je potrebné očakávať, že farby môžu v priebehu času slabnúť a použitie agresívneho odstraňovača škvŕn bude mať za následok stratu farby. Pomerne častým problémom je vzhľad na okraji vstupu do kúpeľne, kde je často pri umývaní podlahy v kúpeľni, koberec v kontakte s chémiou na keramiku. Problém môže nastať s kobercom vydanému silnému priamemu slnku, kedy môžu farby stratiť intenzitu.

Odporúčaná hmotnosť hotelových kobercov s PA vláknom:

  • 900 g/m2 - minimálna hmotnosť pre 2 hviezdičkový hotel
  • 1000 - 1100 g/m2 - odpovedajúca hmotnosť pre 3 - 4 hviezdičkový hotel
  • 1200 g/m2 - odpovedajúca hmotnosť pre 4 - 5 hviezdičkové hotely a to najmä na chodbe 
  • 1400 g/m2 - pre apartmány a izby v klubu 5 hviezdičiek
  • Hustota (počet vpichov) by mal byť medzi 150.000 - 200.000/m2

Koberce z vlny

výrobky drahšej kategórie, ale ponúkajú veľmi dlhú životnosť - vlnené vlákno je oveľa odolnejší ako syntetické vlákna. Vlnené vlákno má tie najlepšie akustické vlastnosti, má výborné podanie farieb a je veľmi príjemné na dotyk. Bežne známou nevýhodou tohto vlákna je počiatočné plznutie, ale s kvalitou produktu, tento efekt je zanedbateľný. Ďalšou výhodou vlnených vlákien, je malá schopnosť absorbovať pachy a prirodzená ochrana pred znečistením. Vlnené koberce sú najlepším riešením pre hotel. Pri nákupe sú koberce drahšie ako syntetické podlahové krytiny, ale v perspektíve dlhej doby použitia sú oveľa lacnejšie. Hotel ale zriedka kedy použije koberce zo 100% vlny, v dôsledku ich nižšej pevnosti. Inštaluje vlnené koberce s prímesou polyamidu, ktorý poskytuje koberci potrebnú odolnosť. 80% vlna a 20% polyamid.

Odporúčaná hmotnosť:

  • Izby- 1100 - 1300 g/m2
  • Chodby - 1300 g/m2
  • Reštaurácie, konferencie - viac než 1300 g/m2



presmerovat_automaticky